"Programul "CASA VERDE"
Ghidul programului

 

Radiatia solara poate furniza pana la 70 % din necesarul de energie termica anuala pentru realizare de ACM. Asfel din martie pana in noiembrie, apa calda menajera este preparata in totalitate cu ajutorul energiei solare... Si acest lucru nu este totul: energia solara poate fi utilizata si in cazul incalzirii piscinelor acoperite sau chiar avand aport la incalzirea locuintei.

Aceasta atinge1.450 kWh/an /mp (vezi harta)

Energia solara este colectata prin intermediul panourilor solare (cu un randament de 75-98% in functie de varianta constructiva) si transportata intr-un acumulator de caldura, unde este stocata. Acumulatorul are rolul de a inmagazina energia termica, atunci cind nu exista consum si de a o furniza consumatorului atunci cind este necesar.

In practica, se considera ca pentru producerea de 50 l apa/zi/om la temperatura de 60 C necesar consumului de ACM este necesara o suprafata a colectorului solar de 1.5 mp.

 

Panouri termice solare

In cazul anotimpului rece sau in zilele cu cer acoperit, pentru obtinerea, necesarului termic pot fi utilizate surse alternative