Pompa de caldura

Sistemele geotermale de climatizare va pun la dispozitie energie la costuri scazute si un nivel ridicat de confort pentru ca se bazeaza pe energia termala naturala a Pamântului. Aceste sisteme au nevoie de o cantitate scazuta de energie electrica pentru a concentra ceea ce natura ne pune la dispozitie si apoi încalzesc sau racesc interiorul cladirilor. Aceasta reprezinta intre 15% si 30% din energia termica generata (adica un coeficient de performanta COP=3-6,5)

Agentul frigorific,


ce are o temperatura de fierbere foarte scazuta (cca -2 C) preia caldura din sursa rece sol (care la adancimea de 1.8-2 m este constanta tot timpul anului si ajunge la cca 10 C), sau panza de apa freatica care are de asemenea o temperatura constanta de cca 10 C) vaporizandu-se (fenomen endoterm)

Vaporii de agent frigorific sunt introdusi intr-un compresor, unde prin comprimare, temperatura creste la aproximativ 80 C (functie de presiune); prin intermediul unui schimbator de caldura, energia termica este cedata agentului termic secundar.

Datorita faptului ca agentul termic secundar are o temperatura mult inferioara temperaturii uzuale din corpurile de incalzire (cca 70-90 C) este recomandata incalzirea in pardoseala sau prin ventiloconvectoare.

Acest gen de incalzire permite racirea locuintei utilizand aceeasi pompa termica prin inversarea procesului.

Caldura rezultata din incalzire poate fi utilizata (recuperata) pentru incalzirea apei calde menajere, fara nici un cost suplimentar.

"Programul "CASA VERDE"
Ghidul programului

 

Pompe de caldura

Principiul de functionare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Energia electrica necesara functionarii pompelor de caldura
poate fi obtinuta
si din surse regenerabile (neconventionale):

Buderus Junkers Viessmann Economice

Panouri fotovoltaice

Generatoare eoliene Microhidrocentrale