Potentialul eolian al unei zone depinde de viteza vantului si de continuiitatea acestuia. Acesti factori sunt determinati de incalzirea neuniforma a suprafetelor. Coastele marine, prin incalzirea neuniforma a solului si apei, constitue zone cu un inalt potential de utilizare, de asemenea zonele inalte, prin vanturile permanente.

In zonele deluroase, valurite, vantul poate avea caracteristici total diferite, functie de dispunerea formelor de relief. Din aceste motive instalarea unei centrale eoliene necesita un studiu mai riguros decat pentru o instalatie solara.

Harta potentialului eolian al Romaniei

Energia vantului a fost utilizata din cele mai vechi timpuri pentru a genera energie mecanica

Astazi este utilizata pentru obtinerea de energie electrica.

Astfel o turbina transforma energia vantului intr-o miscare circulara, ce roteste un generator. Energia astfel obtinuta este stocata prin intermediul unui regulator de incarcare intr-o baterie de acumulatori.

Energia stocata in bateria de acumulatori, prin intermediul unui invertor, este transformata din curent continuu in curent alternativ alimentetand toti consumatorii

Turbine Eoliene

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Energia vântului este supusă schimbărilor sezoniere a timpului. Lucrul unei asemenea instalaţii este mai efecient iarna şi mai putin eficient în lunile de vară (în cazul sistemelor solare situaţia este inversă). Astfel, varianta optimă este combinarea într-un sistem a instalaţiilor eoliene şi solare. Asemenea sisteme simbiotice asigură o productivitate a energiei electrice mai înalta în comparaţie cu instalaţiile eoliene sau fotoelectrice, luate separat.